Dieta Norweska, podobnie jak Kopenhaska ma swoich zwolenników z powodu możliwości szybkiej utraty kilogramów. Stosuje się ją przez czternaście dni. Podobno umożliwia schudnięcie w tym czasie nawet o 10 kilogramów. Nie należy jej powtarzać wcześniej niż miesiąc po zakończeniu poprzedniego cyklu. Głównym składnikiem diety są jajka i grejpfruty. Jajka są dopuszczalne tylko w postaci gotowanej, więc nie ma co liczyć na jajecznicę. Na szczęście nie są to jedyne dozwolone produkty. Można komponować surówki z takich warzyw jak pomidor, ogórek, seler naciowy i marchewka. Dozwolone są także ryby, piersi z kurczaka oraz wołowina, ale wyłącznie w postaci gotowanej. Chleb nie musi być wyłączony z diety, ale sól tak. Wśród napojów króluje niegazowana woda mineralna, ale można pić także herbatki ziołowe i owocowe. Rezygnujemy z oleju. Wszystkie potrawy gotujemy albo pieczemy w folii. Ci, którzy lubią przekąsić coś wieczorem muszą obyć się smakiem. Nie ma miejsca na kolację w tej diecie. Jemy śniadanie, drugie śniadanie i obiad.