Składniki dobrej diety Właściwie skomponowana dieta jest kluczem do dobrego samopoczucia i do świetnego wyglądu. Przy tworzeniu dziennego jadłospisu warto kierować się kilkoma złotymi zasadami, które sprawią, ze przygotowywane posiłki będą smaczne, zdrowe i wartościowe. Dla naszego organizmu, do prawidłowego funkcjonowania niezbędne są odpowiednie ilości wszystkich makroskładników. Dlatego nawet jeśli chcesz zgubić kilka kilogramów to nie powinieneś rezygnować ani z odpowiedniej ilości tłuszczy, ani węglowodanów. Potocznie twierdzi się, że to właśnie te składniki są odpowiedzialne za przyrost wagi. W rzeczywistości, istotnie, mają one wpływ na to, ile ważymy, ale ich wyeliminowanie wcale nie jest korzystne z punktu widzenia dietetyki. Nie powinno się zatem ograniczać tych składników, a jedynie dostarczać je w odpowiedniej ilości. Każdy człowiek ma inne zapotrzebowanie energetyczne, które zależy od wielu czynników. Między innymi wpływ na nie ma wiek, obecna waga, wzrost i poziom aktywności fizycznej. Dlatego nie ma diet odpowiednich dla wszystkich. Właściwa dieta powinna być spersonalizowana, ale może opierać się na kilku kluczowych zasadach. Przede wszystkim warto zrezygnować z pszenicy i zmienić chleb jasny na żytni, ciemny, pełnoziarnisty. Podobny zabieg można wykonać z makaronem. Warto również urozmaicić swoje dzienne menu o kasze i ryż brązowy, a także ziarna, płatki owsiane i jaglane. Koniecznie należy wyeliminować produkty przetworzone o bardzo długich składach. W takich posiłkach nie znajdziemy istotnych wartościowych substratów.