Grypa żołądkowa to wirusowe zapalenie żołądka czasami i jelit,bardzo często powoduje wymioty,biegunkę szczególnie te dolegliwości niebezpieczne są u dzieci. Dojść może do odwodnienia a to już zagraża życiu. Objawy grypy żołądkowej:Biegunka,gorączka,skurcze brzucha,ból mięśni,zawroty głowy,obrzęk węzłów chłonnych,wymioty,utrata apetytu,nie kiedy spadek wagi,omdlenia i odwodnienie szczególnie niebezpieczne.
Grypa żołądkowa zagrożenia
Objawy odwodnienia:Oczy zapadnięte , zwiększone pragnienie , utrata elastyczności skóry , wysoka gorączka, zmniejszona ilość wydalanego moczu a to już sygnał to skorzystania z porady lekarza,który może skierować na leczenie szpitalne. Główną przyczyną grypy żołądkowej u dzieci poniżej 5 roku życia są rotawirusy,norovirusy. Norovirusy są trudne do zwalczenia, wytrzymują wysokie i niskie temperatury odporne są również na większość środków dezynfekujących.
Do zakażenia dochodzi najczęściej po spożyciu,skażonej żywności czy wody pitnej,na zakażenie narażone są osoby mające zaburzenia układu odpornościowego,przebywającej w dużych skupiskach takich jak szkoła,przedszkole,ośrodkach wypoczynkowych ,hotelach. U większości ludzi, zakażenia ustępują w ciągu kilku dni i nie zagrażają życiu. Ale w niektórych przypadkach, silne odwodnienie, niedożywienie, może spowodować śmierć szczególnie u dzieci.
Produkty zalecane w grypie żołądkowej
Więc jeśli twoje dziecko ma grypę jelitową,wymioty,biegunkę zgłoś się do lekarza. Jeżeli nic nie zagraża twojemu dziecku to są produkty które łagodzą objawy ale są i takie które nasilają co można podawać a czego nie. Do pokarmów zalecanych należy między innymi mięta może złagodzić objawy nudności ,najlepiej podawać herbatkę z mięty,drugim zalecanym środkiem jest imbir ,może stłumić mdłości to również naturalny przeciwutleniacz którego spożywanie korzystnie wpływa na cały organizm .Można spożywać go na surowo ,dodawać do potraw lub wypić w postaci herbaty. Pamiętaj grypa żołądkowa wymaga odpowiedniego nawodnienia organizmu
Nie mniej ważny jest ryż gotowany lekkostrawny idealnie nadaje się w tym przypadku. Krakersy to następny produkt spożywczy dla osób z problemami żołądkowymi .Banany to idealny produkt dość że są lekkostrawne to w znajdziesz w nich sporo niezbędnych składników odżywczych .Czego powinniśmy unikać na pewno produktów wyprodukowanych z mleka ,ser może powodować zaparcia mleko z kolei nasilić może biegunkę.
Produkty niewskazane w grypie jelitowej
Należy wystrzegać się również produktów zawierających kofeinę takich jak kawa,czekolada,herbata , o raz produktów pikantnych potraw zawierających paprykę,chili między innymi potraw chińskich,włoskich. Orzechy to następny nie wskazany produkt w przypadku grypy jelitowej, są ciężkostrawne mogą nasilić objawy chorobowe. Niewskazane są również pomidory o raz produkty w których się znajdują między innymi keczup,przecier pomidorowy. Tych produktów należy się wystrzegać a na pewno czas choroby będzie krótki, ale najważniejsza jest profilaktyka szczególnie dbałość o higienę,mycie rąk,owoców,warzyw a to może uchronić od zarażenia.Grypa żołądkowa zazwyczaj ustępuje po paru dniach, niekiedy wymaga leczenia szpitalnego nie lekceważ jej szczegolnie dotyczy to dziecka.