Dieta cukrzycowa Wiele chorób jest determinowanych tym jak żyjemy i co zjadamy. Dawniej nie przywiązywaliśmy do tego faktu uwagi jedliśmy, ponieważ sprawiało nam to przyjemność, dziś dzięki wieloletnim badaniom wiemy już, że dieta ma znaczący wpływ na samopoczucie, wygląd i przede wszystkim zdrowie. Jedząc źle, czyli niezdrowo możemy szybko wyhodować sobie choroby takie jak nadciśnienie, cukrzycę, miażdżycę, zawał. Jedną z chorób cywilizacyjnych tego wieku jest na pewno cukrzyca typu 2, choroba ta wymaga od nas zmiany nawyków żywieniowych. W zasadzie dieta cukrzycowa nie rożni się zbytnio od tej zdrowej promowanej piramidą żywienia. W tym przypadku również staramy się dostarczyć do organizmu zbilansowanych posiłków, bogatych w witaminy, składniki mineralne, białka czy węglowodany. Dieta przy cukrzycy jest dość rygorystyczna wszystko za sprawą nie możności przyjmowania węglowodanów złożonych i cukrów. Chory nie może zajadać słodyczy i wciąż musi kontrolować swój indeks glikemiczny. Dieta cukrzyca jest sposobem na całe życie nawet, kiedy unormujemy już cukier nadal musimy pilnować naszej diety i stosować się do rad diabetyka. Dieta cukrzycowa jest dietą leczniczą, zapobiega wielu poważnym powikłaniom takim jak choroby naczyniowe, śpiączka cukrzycowa czy nadciśnienie tętnicze. Dieta cukrzycowa jest dość wymagająca, ale w polaczeniu z wysiłkiem fizycznym nie tylko polepsza nasze zdrowie, ale i wpływa na szybki ubytek masy ciała.