Dieta zwykle ma za zadanie wyeliminować nadmiar tłuszczu z naszego organizmu, jednak nie zawsze, często dieta to sposób na życie, jeśli chorujemy. Jedną z diet, która trwa w zasadzie już na całe życie jest dieta bezglutenowa. Przyjrzyjmy się na początek, czym jest owy gluten? Jest to nic innego jak gatunek białka, który występuje w większości zbóż. Dla niektórych osób gluten jest szkodliwy i prowadzi do licznych schorzeń takich jak problemy z układem pokarmowym, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha. Na gluten uczulone są przede wszystkim osoby chore na celiakie, ale nie tylko, ponieważ substancja ta uczula wielu ludzi i trudno ją zdiagnozować. Dieta bezglutenowa z racji faktu tak licznego występowania tej substancji w pokarmach jest bardzo trudna. Wymaga od chorego ciągłego nadzoru produktów, jakie spożywa, jego dieta znacząco rożni się od diety zdrowej osoby. Zboża takie jak pszenica czy żyto zastępowane są komosą ryzową, soją, produktami gdzie glutenu w zasadzie nie ma. Dieta bez glutenu to trudne zdanie nawet, jeśli produkt teoretycznie nie posiada w składzie glutenu, może on pojawić się podczas procesu produkcyjnego. Chora osoba musi ciągle czuwać i czytać wszystkie etykiety, ale wyeliminować szkodliwy czynnik z pożywienia.