Rate this post

Jedz na zdrowie!

Osoby dbające o zdrowie, czyli większość z nas, przywiązują największą wagę do komponowania posiłków w sposób zapewniający dostarczenie organizmowi odpowiedniej porcji energii oraz dawki witamin i minerałów proporcjonalnej do płci, wieku, aktywności.
Okazuje się niejednokrotnie, że osoby spożywające posiłki bardziej energetyczne nie mają problemów z utrzymaniem wagi, w porównaniu z tymi, którzy znacznie ograniczają porcje dostarczanych w pożywieniu kalorii. Badania naukowców specjalistów od żywienia wykazały, że spożywając tę samą ilość kalorii osoby o podobnych parametrach wiekowych, wagowych i innych decydujących o metabolizmie, mają różne BMI. Okazuje się, że kaloria kalorii nierówna.
Spożywanie posiłków zawierających znaczne ilości minerałów lub witamin, które są antyoksydantami obniża poziom BMI. Te same porcje jedzenia z porównywalną ilością kalorii bez cennych minerałów skutkują odkładaniem zapasów w postaci tkanki tłuszczowej. Stąd prosty wniosek – istnieją zdrowe kalorie.Za takie uznawane są te, które dostarczamy organizmowi za pośrednictwem bogatych w minerały i witaminy posiłków.