Dieta
Planując własny jadłospis mamy niemal nieograniczone możliwości. Właściwie każdy produkt można wyliczyć. Dieta jest bardzo elastyczna. Z tego powodu powstało wiele jej typów oraz podejść do żywienia. Należy pamiętać, aby zawsze brać pod uwagę indywidualne potrzeby. Da to najlepsze rezultaty. Poleca się jednak, aby największy udział w posiłkach miały zdrowe kalorie. W taki sposób określa się energię pochodząca ze produktów wysokiej jakości. Najczęściej są to proste pokarmy, które nie zostały zbyt mocno przetworzone. Zachowują swoje właściwości i pozwalają pozytywnie wpłynąć na organizm. Jest to szczególnie istotne jeśli chodzi o witaminy i minerały. Najłatwiej jest je pozyskać z surowych pokarmów. Obróbka termiczna zazwyczaj niszczy związki i sprawia, że stają się bezużyteczne. Z tego powodu warto wykorzystywać jak najwięcej świeżych produktów. Doskonałym pomysłem jest kupowanie sezonowych owoców i warzyw od lokalnych dostawców. Pozytywnie wpływają na organizm i smakują doskonale nawet bez dodatku przypraw.