Rate this post

Bolesne miesiączkowanie jak złagodzić
Bolesna miesiączka może być rezultatem toczące się infekcji w obrębie miednicy mniejszej pojawić się może w każdym wieku znam przypadki gdzie młode panienki zwijały się z bólu. Ale najczęściej bolesne miesiączki dotykają kobiet starszych

Częste bóle brzucha podczas miesiączki mogą być przyczyną znajdujących się w macicy mięśniaków i polipów które tworzą się pod śluzówką macicy,jedynym sposobem leczenia w tym wypadku jest zabieg operacyjny. Następną przyczyną może być źle dobrana wkładka antykoncepcyjna jeśli jest za duża w stosunku do wielkości jamy macicy w tym przypadku pomocne mogą się okazać leki przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Jeżeli nie przynosi to poprawy trzeba pomyśleć o usunięciu wkładki .Stany zapalne w okolicach miednicy w porę nie leczone prowadzą z czasem do powstania zrostów oraz ropni w wyniku tego miesiączki są bolesne.

Medycyna naturalna a w szczególności ziołolecznictwo może przynieść ulgę w tej dolegliwości .

Zioła na miesiączkę
1.kwiat jasnoty białej 50 gr
2.ziele krwawnika 25gr
3.koszyczek rumianku 25gr
4.ziele dziurawca 25 gr
5.ziele tasznika 25 gr
6.liść mięty pieprzowej25 gr
7.kwiat nagietka 25 gr
8.liść ruty 25gr
9.liść rdestu ptasiego 25 gr
10 liść maliny 25 gr
11szyszki chmielu 25 gr

Zioła dokładnie wymieszać,zalać trzy łyżki stołowe 4 szklankami wody w garnku emaliowanym temperatura wody20-22 C i ogrzewać w drugim garnku stojącym na gazie czy piecu wypełnionym wodą nie stawiać bezpośrednio na piecu czy kuchence.Mieszanka pozwoli złagodzić bóle brzucha podczas okresu.

Po 10 minutach przecedzić przelać do termosu i pić trzy razy dziennie 30 minut przed jedzeniem,mieszankę pić 3-4 dni przed pojawieniem się miesiączki do końca cyklu.
Mieszanka przy nadmiernym krwawieniu i przedłużającym
1.koszyczek rumianku 25 gr
2.kłącze pięciornika 25gr
3.ziele pięciornika gęsiego 25 gr
4.ziele tasznika 25 gr
5.liść mięty pieprzowej 25gr
6.korzeń kozłka 25 gr
7.ziele jemioły 25 gr
8.liść melisy 25 gr
9.ziele krwawnika 25 gr

Zioła zmieszać ,zalać 3 łyżki stołowe tej mieszanki 4 szklankami wody o temperaturze 20C i pozostawić na noc .Rano gotować na słabym ogniu pod przykryciem doprowadzić do wrzenia garnek emaliowany czas gotowania do 5 minut,po tym czasie przecedzić wlać do termosu i pić trzy razy dziennie 30 minut przed jedzeniem .

Stosować do wyczerpania mieszanki,po wyczerpaniu zrobić tydzień przerwy i pić od nowa tak samo przygotowaną kompozycję.