Dieta Montignaca jest dietą specyficzną. Jej autor zaleca rozdzielanie produktów należących do różnych grup żywności. Najważniejsze w tej diecie jest właściwe komponowanie posiłków. Ich kaloryczność nie jest tak ważna. Produkty podzielił pod względem indeksów glikemicznych. Te z indeksem glikemicznym poniżej 60 zawierają dobre węglowodany, a te z wyższym złe węglowodany. W diecie stosuje się tylko produkty o niskim indeksie glikemicznym. Dieta zaleca spożywanie trzech posiłków w ciągu dnia. Każdy z nich o stałej porze. Nie wolno łączyć białek z węglowodanami, ani węglowodanów z roślinami strączkowymi. Każdą z grup produktów można jednak łączyć z warzywami. Śniadanie powinno zawierać przede wszystkim węglowodany. Na obiad przygotowujemy produkty białkowe z tłuszczami. Kolacja natomiast powinna zawierać białka i tłuszcze lub węglowodany i białka. W trakcie diety można pić wodę mineralną, najlepiej niegazowaną, świeże soki warzywne i kawę bezkofeinową. Płynów nie pijemy przed posiłkiem, ani zaraz po, lecz pomiędzy nimi.