Witam Was serdecznie w kwietniu!!
Trochę się „obijałam” w marcu, jak chodzi o bloga, może ponadrabiam w kwietniu… ;-D
Ale dziś szaro, buro i zimno!! Więc przychodzę do Was dziś z propozycją czegoś smacznego, łatwego i kolorowego:-D Polecam – sernik na zimno z galaretkami w środku, fajny, prawda??
cieszy oko, świetny deser szczególnie dla dzieci:-)
Trochę się „obijałam” w marcu, jak chodzi o bloga, może ponadrabiam w kwietniu… ;-D
Ale dziś szaro, buro i zimno!! Więc przychodzę do Was dziś z propozycją czegoś smacznego, łatwego i kolorowego:-D Polecam – sernik na zimno z galaretkami w środku, fajny, prawda??
cieszy oko, świetny deser szczególnie dla dzieci:-)
Pamiętam jak byłam dzieckiem uwielbiałam ciastka z galaretką (zostało mi to do dziś), zawsze brałam małą łyżeczkę…i robiłam galaretce „operację”:-)
Niestety nie jestem fachowcem od deserków, pieczenia, itp. itd. Do pieczenia nigdy się jakoś nie paliłam (choć zamierzam), ale serników na zimno trochę przerobiłam:-) bo nie są skomplikowane, no i szybko się je robi. No i przy okazji świąt pomyślałam, że wypadałoby upichcić jakąś sałatkę, jakieś ciacho…
zrobiłam wywiad, kto, co… do „grubszych” wypieków byli inni, więc ja zadowolona…pomyślałam, że co – no oczywiście sernik na zimno! ale chciałam, by był inny niż zwykle, jakiś bardziej ubarwiony..
oczywiście szybko po poradę do wujka google no i rzucił mi się w oczy fajny, smakowicie wyglądający serniczek…
a wyglądał o tak:
(hmm…dobre zdjęcie to podstawa…)
Przy okazji odkryłam fajny, kulinarny blog, więc i Was na niego odsyłam,
i na przepis też, KLIK, ja go minimalnie zmieniłam.
Kto zna nie czyta, kto nie – to polecam przepis:-)
Sernik na zimno z galaretkami w środku
Sernik na zimno z galaretkami w środku
Składniki:
1 kg serka
waniliowego (z wiaderka)
waniliowego (z wiaderka)
5 łyżek cukru pudru
2 1/2 łyżki żelatyny
1 op. biszkoptów (zwykłe
okrągłe/Lewiatan’owskie)
okrągłe/Lewiatan’owskie)
4-5 galaretek, różne kolory, ja użyłam:
1 turkusowa
(niebieska)
(niebieska)
1 agrestowa
1 pomarańczowa
1 truskawkowa
1 rubinowa (różowa)
Tak się składa, że ja serniki
robiłam 2, ale przepis i składniki podaję oczywiście na jeden.
robiłam 2, ale przepis i składniki podaję oczywiście na jeden.
W praktyce: W piątek wieczorem
przygotowałam sobie galaretki i wstawiłam do lodówki. Całość przygotowałam w
sobotę wieczorem (i chłodziłam całą noc). Galaretki najlepiej zrobić sobie
dzień wcześniej, potem to już chwila i gotowe.
przygotowałam sobie galaretki i wstawiłam do lodówki. Całość przygotowałam w
sobotę wieczorem (i chłodziłam całą noc). Galaretki najlepiej zrobić sobie
dzień wcześniej, potem to już chwila i gotowe.
W przepisie, który zaczerpnęłam z
„Kuchni szeroko otwartej” był jeszcze ekstrakt z wanilii, ale ominęłam, bo nie
miałam, poza tym serek sam w sobie był waniliowy, więc nie było problemu.
Owoców też nie dałam. Poza tym średnica podana w przepisie to było 28 cm, ja miałam 24…i przez
moment myślałam, że już nie wyleję na wierzch galaretki, bo się nie zmieści,
ale w końcu odłożyłam trochę masy do miseczki i galaretka ostatecznie była:-)
„Kuchni szeroko otwartej” był jeszcze ekstrakt z wanilii, ale ominęłam, bo nie
miałam, poza tym serek sam w sobie był waniliowy, więc nie było problemu.
Owoców też nie dałam. Poza tym średnica podana w przepisie to było 28 cm, ja miałam 24…i przez
moment myślałam, że już nie wyleję na wierzch galaretki, bo się nie zmieści,
ale w końcu odłożyłam trochę masy do miseczki i galaretka ostatecznie była:-)
Przygotowanie:
- Każdą z 4 galaretek (1 galaretkę
zostawić na wierzch) rozpuścić w 250 ml gorącej wody, przelać do miseczek i
wstawić do lodówki, aby stężały (najlepiej na noc) - Na spodzie okrągłej
formy/tortownicy ułożyć biszkopty (ja moczę je sekundkę w mleku i dopiero
układam) - Serek waniliowy ubić z cukrem
pudrem - Rozpuścić żelatynę w 1/3 szkl.
gorącej wody i przestudzoną wlewać do serka cały czas miksując - Galaretki wyciągnąć z miseczek i
pokroić w kostkę (niezła zabawa!) - Dodać galaretki do masy serowej i
dokładnie wymieszać - Wyłożyć masę na biszkopty
- Można podnieść formę i delikatnie
uderzyć kilka razy o blat, aby masa dobrze się ułożyła. - Sernik wstawić do lodówki.
- Rozpuścić galaretkę (truskawkową)
w 300 ml gorącej wody i kiedy przestygnie, zacznie tężeć, to wylać na wierzch
sernika. - Wstawić znowu do lodówki do
całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc.
i gotowe:-)
No i trochę inspiracji na serniki na zimno z galaretką…z sieci oczywiście:-)
![]() |
http://magiawkuchni.blox.pl/tagi_b/1096/galaretka.html |
![]() |
http://mojdukan.blox.pl/2010/05/sernik-na-zimno-z-galaretka.html |
![]() |
http://barwnymotyl.blox.pl/tagi_b/28631/sernik-na-zimno.html |
![]() |
http://durszlak.pl/przepis/sernik-jogurtowy-z-galaretka?c=tag&t=sernik-jogurtowy-z-galaretka-na-zimno |
![]() |
http://durszlak.pl/przepis/sernik-na-zimno-z-galaretka-4369d6d9-ac6c-4d9e-8bd0-67a4c80ab8f8?c=tag&t=sernik-na-zimno-z-galaretkami |
![]() |
http://bakeholic.blogspot.com/2013_04_01_archive.html
***
|
Mam nadzieję, że się skusicie i przygotujecie taki serniczek…..
na (podobno) zapowiadający się ciepły i słoneczny weekend,
na (podobno) zapowiadający się ciepły i słoneczny weekend,
jak zrobię drugi taki to dodam może lepsze fotki,
Pozdrawiam serdecznie,
Ewka
Pozdrawiam serdecznie,
Ewka
Mój mąż zrobił mi taki na dzień kobiet
Dyed Blonde